Ølkylling med risotto – Ølboksen fungerer som grillstativ, gir saftighet og masse god kraft – Lær metoden her!

Jeg synes alle burde kjøpe mer hel kylling! Det er mye bedre enn å kjøpe den delt opp fra fabrikken. Du kan bruke den hel eller dele den opp selv. Da sitter du igjen med bryst, lår, vinger og et skrog som er perfekt til å koke kraft på til en langt lavere pris. Jeg synes det er gøy å grille kyllingen hel og det gir et veldig godt resultat. Med denne øl metoden blir det saftig og du får masse gode kraft til å lage en perfekt risotto.

kyl1 kyl3

Oppskrift Kylling

 • 1 hel kylling
 • Krydder Dry Rub
 • 1 halvliter øl

Start med å rubbe kyllingen med masse krydder. Jeg liker å gjøre dette dagen før så smakene får trukket godt inn i kyllingen. Du kan bruke andre kryddere, men jeg anbefaler på det sterkeste å bruke en dry rub.kyl5.jpg

Ta en halvliter øl og hell ut ca 1/3 i en aluminiums form. Sett kyllingen oppå ølboksen. Dette blir som et stativ. Jeg synes det blir stabilt hvis du bruker litt hyssing og binder sammen lårene til kyllingen. Grill kyllingen på indirekte varme. Det vil si ikke direkte over varmen. her har jeg lagt grillkullet på hver sin side og kyllingen i midten. Prøv å holde varmen på rundt 170 grader. Jeg bruker alltid termostat når jeg helsteker kjøtt. Det gir full kontroll på kjernetemperaturen. Her ønsker du en kjernetemperatur på ca 70 grader. Mot slutten av steketiden tar øker jeg varmen betraktelig (dvs ta av lokket eller åpne lukene i grillen for mer luftinntak) dette for å gi en sprø og crispy overflate.

kyl4 kyl8

Nå er det viktig å la kyllingen hvile. Hell av kraften og ølen i en skål. Denne er perfekt til å lage kylling risottoen. Etter noen minutter dekker jeg den til med et kjøkkenhåndkle og lar den hvile helt til jeg er ferdig med Kylling risottoen. Dette tar ca 20 minutter. Deles opp i pene stykker rett før servering og legges oppå risottoen.

Oppskrift risotto  4 pers:kyl7.jpg

 • risotto ris ( 80 gram pr pers)
 • ca 1 liter kyllingkraft
 • 100 gram smør
 • 4-5 fedd hvitløk
 • 2 sjalottløk
 • 1 sitron (skall og saften)
 • 50 gram parmesan
 • 1 dl hvitvin
 • 1 dl fløte
 • vårløk
 • god olivenolje
 • salt og pepper.

Finn frem en kjele eller stekepanne med høy kant. Når man lager risotto er det en stor fordel og ha alt klar før du starter fordi en risotto krever at du rører nesten hele tiden. Så kutt opp og gjør alt klart når kyllingen grilles.

Start med å smelte smøret i pannen og tilsett løk og hvitløk. Stek til løken er blank. Hell risottorisen i pannen og stek sammen med løkblandingen. Sett på en klokke når du heller i risen. Det gir deg en litt bedre kontroll. Fra dette tidspunket tar det ca 19 minutter til risottoen er ferdig. Hell i hvitvinen og reduser til den nesten er borte. Jeg varmer opp kraften til rett under kokepunktet og har i en kjele rett ved siden av pannen. Dette gjør det lett og tilsette kraften litt og litt.

ris1ris2.jpg

ris4.jpg

Tilsett litt og litt av den varme kraften mens du rører. Når væsken begynner å fordampe, tilsetter du litt mer av kraften. Dette gjør du frem til det ca er 2 minutter igjen. Da tilsetter du litt fløte og lar den koke inn. Det er viktig at konsistensen på risottoen er litt rennende og risotto kornene er al dente ( litt tyggemotstand. )

ris5.jpg

Rett før servering  heller du i resten av ingrediensene og rører godt rund. Det er utrolig viktig å smake til med sitron og salt. Legg i varme tallerkener og server med en  gang. Dette er fantastisk godt!!

kyl9.jpg

Når du har lagt på kyllingen heller du litt god olje over retter og topper med litt ekstra parmesan. Her servert i solen sammen med en deilig flaske rosevin. Dette er et perfekt sommermåltid.

kyl10.jpg

 

 

Kommenter