Sommerlig bifftallerken – en smaksfest!

Perfekt stekt ytrefilet av norsk okse servert sammen med pannestekte poteter, sjalottløk, asparges, grillet sitron, chili og Crème Triple. Dette er en smaksfest! Crème Triple er en av det franske kjøkkenet sin mest fantastiske oppfinnelser. En fransk fløtesaus som består av MYE fløte. Dette er ikke slankekost, men du trenger ikke mye. Det smaker rett og slett himmelsk. Neste gang du ønsker å imponere noen gjester er dette retten å lage. Det ser imponerende ut, men er faktisk veldig lett å lage!

Denne retten serverer jeg på en Himalaya saltstein. Det gir en fantastisk god saltsmak. Saltsteinen kan varmes i ovnen, fryses eller legges på grillen og den ser veldig innbydende ut. Det er en veldig hyggelig dame fra Nordstrand som importerer disse. Sjekk linken for info eller å kjøpe din egen Himalaya Saltstein . Du kan selvfølgelig servere på en pen tallerken også, men da anbefaler jeg å strø over litt god salt rett før servering.

Oppskrift 4 personer:biff1

  • 200 gram god ytrefilet pr person.
  • små poteter
  • asparges
  • 1 chilli
  • 1 sitron
  • 1 stor sjalottløk
  • 9 dl kremfløte
  • 1 hvitløk
  • smør, salt og pepper.
  • litt estragon.

Hvordan:

Start med å ta biffene ut av kjøleskapet så de har romtemperatur før de skal stekes. Jeg liker å krydre med pepper mens de ligger å tempererer seg. Sausen her lager seg nesten selv, men du må starte ca 1 1/2 time før de har tenkt å servere middagen. Den lager seg egentlig selv. Start med å helle 8 1/2 dl kremfløte i en kjele og kok opp. La resten stå i en kopp i kjøleskapet. La denne stå å putre på middels varme i 1 time og 20 minutter. Rør jevnlig med en slikkepott så den ikke fester seg i bunn. Den reduseres mer hele tiden og til slutt sitter du igjen med 1-2 dl og sausen sprekker. Den får mer farge på slutten av koketiden. Når sausen sprekker (se bildet under) så skrur du av varmen og pisker inn den kalde fløten fra kjøleskapet. Dette er en kraftig saus, så du trenger ikke mye pr person.

biff2.jpg biff8.jpg biff9.jpg

Kutt opp potetene i passe store biter. varm opp en kjele med litt smør og stek til de blir gyllene. Når de begynner å bli gyllene tilsetter jeg 1-2 fedd hvitløk, salt , pepper og litt estragon og skur ned varmen. Stek videre i ca 20 minutter. Legg potetene over i en ildfast form.

biff4.jpg biff3.jpg

biff5.jpg

Nå er det på tide å lage skorpe på biffen. Jeg strør på litt godt salt på biffene før jeg steker dem. Etter jeg har lagt potetene i den ildfaste formen skyller jeg og tørker den før jeg tilsetter nøytral olje. Det er best å bruke nøytral olje for det tåler mye høyere temperaturer. Skru oven på maks, sett viften på fullt og lukk opp vinduet. Det blir litt røyk når man steker en biff på så høy varme. Stek biffen fort på alle sider og legg i den ildfaste formen. biff6.jpg

Når du er ferdig med biffen skrur du ned varmen til middels og steker 1/2 sitron til hver av gjestene og 1/2 sjalottløk. Når de har fått en fin brun steke skorpe legger du disse i den ildfaste formen også. Legg litt smør på hver biff sammen med litt hvitløk og chili. Sett en termostat i biffen og stek på 160 grader til biffen når 53 grader. Ta ut formen og legg biffene på en egen tallerken for å hvile.

biff7.jpg

Når biffene har hvilt i ca 15 minutter er det klart for servering. start med å legge på de sprøstekte potetene, deretter lettkokte asparges (koker i saltet vann i 2-3 minutter) legg på sjalottløken, sausen og sitronen. Avslutt med å legge på pene skiver av biff. Pynt med noen små skiver av chili og finhakket estragon. Da er det bare å servere denne sommerlige bifftallerkenen. Jeg garanterer at du får mange komplimenter og smil rundt bordet når du serverer denne. Lykke til .

biff12.jpg

Kommenter