Laks og blomkål grateng – Fiskeretten som både store og små elsker!

Dette er en enkel og perfekt måte for at både store og små skal spise mere fisk og grønnsaker. Denne retten er perfekt når du har litt dårlig tid og ønsker å lage en god hverdagsmiddag. Blomkål, laks, makroni godt blandet i en deilig hvit saus og avsluttes med litt ost for å få den gylne fine oste skorpen. Smakene harmonerer godt sammen og du får ikke så mange middager som er lettere å lage enn denne. I en hektisk hverdag er det perfekt og varme opp igjen i formen. Lag en stor porsjon for dette smaker veldig bra! Trikset her er å tilsette litt mer smak i hvitsausen. Enkelt, godt og sunt!

DSC_1093

Stor Oppskrift:

 • 2 små blomkålhoder
 • 1 salma laks
 • makaroni
 • ost av valgfri type. (jeg brukte Jarlsberg og parmesan)
 • Hvit saus
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 6 dl melk
  • saften av 1/2 sitron
  • malt muskatnøtt
  • salt og pepper
  • 2 ts dijonsennep (valgfritt)

Hvordan:

Dette er en enkel rett å lage. For at middagen skal gå så fort som mulig er det smart å gjøre ting i riktig rekkefølge. Jeg starter med å sette på to kjeler med vann på full varme. Den ene er til makaroni, den andre er til blomkålen. Sett på oven på 250 eller varmluft kombinert med grill element. Nå er det bare å begynne på sausen. Finn frem en kjele og tilsett smøret. Når smøret har smeltet tilsetter du hvetemelet og rører godt rundt. Spe på med melk og pass på at det ikke blir klumper eller at sausen brenner seg. Skru varmen på sausen ned på middels varme. Tilsett litt salt, pepper og revet muskatnøtt. Smak til om du trenger noe mer. Før sausen har kokt i 5 minutter vil det smake litt mel av sausen, men det blir helt borte. Tilsett 2 ts med dijonsennep og skru av varmen.

DSC_1106

DSC_1114

DSC_1119

Nå er det bare å finne frem en ildfast form og legg i blomkål, makaroni og sausen. Rør godt rundt så sausen sprer seg godt rundt på blomkålen og inn i makaronien. Del laksen opp i passe store stykker og legg rett i formen. Fisken blir ferdig i ovnen de siste minuttene. Strø over litt ost og sett inn i oven. Stek i 5-10 minutter til osten begynner å bli gylden og fin. Da er middagen klar til servering. Lykke til.

DSC_1122

 

 

 

3 kommentarer Legg til din

 1. Hege sier:

  Kan man bruke torsk her, eller må man trekke den litt først da?

  1. janhenriks sier:

   Hei Hege. Jeg brukte torsk og trakk den ikke først. Ble helt supert !

 2. Lene sier:

  Denne står i ovnen nå. Gleder meg til mat. Jeg har aldri brukt revet muskatnøtt før, så aner ikke hva «litt» er, men det er nå litt oppi. Jeg puttet oppi litt tørket persille og jeg. Men dette er nok en rett man kan leke seg litt med og lage i mange fantastiske varianter. Takk for oppskrift!

Kommenter