Fårikål – Norges nasjonalrett – Her er alle triksene for et perfekt resultat.

Når høsten kommer gleder jeg meg alltid til Fårikål.  Fårikål entusiaster finnes i alle aldre over hele dette landet. Dette er en av det mest kjente norske rettene. Denne deilige gryten har til og med sin egen dag. Fårikålens dag er siste torsdag i september. Jeg er veldig glad i Norsk husmannskost, men mange av rettene trenger en liten oppgradering. Med små forbedringer smaker de fantastisk! Når en rett inneholder såpass få ingredienser er det viktig å få tak i det som gir det beste resultatet. Jeg synes det er litt trist å kjøpe det ferdige «fårikål» kjøttet som mange butikker selger for en veldig lav pris. Kjøp kjøtt av god kvalitet og fårikålen blir mye bedre. Det er viktig å velge en del av kjøttet som inneholder godt med fett.  I min oppskrift tar jeg også meg friheten til å gjøre noen forbedringer for å få frem en bedre smak i kraften og perfekt kål. Håper jeg ikke hisser på meg de ivrigste fanatikerne av Fårikål, men med disse endringene blir retten så mye bedre. Prøv dette når du skal lage Fårikål neste gang!

DSC_0405

Oppskrift:

 • Fjorårs lam av vill sau. (eller annet kjøtt av god kvalitet)
 • 2 kålhoder
 • hel sort pepper
 • 3 fedd hvitløk
 • 5 sjalottløk
 • smør
 • Ferske urter ( timian, rosmarin og oregano)
 • hvetemel
 • salt og pepper
 • (Valgfritt Stjerneanis og laurbærblader)

Hvordan:

Start med å skjære kjøttet i passende store stykker. Finn frem en tallerken og hell på hvetemel. Tilsett godt med salt og pepper i hvetemelet og rør godt rundt. Ta bitene med kjøtt og rull rundt i det krydrete melet.

DSC_0408

Finn frem en god stekepanne og varm opp. Tilsett smør og litt nøytral olje. Når du blander smør og olje tåler det høyere temperatur. Stek kjøttet på høy varme i kort tid på alle kanter så det får en fin stekeskorpe.

DSC_0410.jpg

Denne stekeskorpen gir en fantastisk smak på kjøttet når den kokes etter og melet blir som en tynn jevning til kraften. Legg det stekte kjøttet på en tallerken.

DSC_0417

Finn frem en stor kjele og sett på middels varme. Tilsett smør, finhakket hvitløk og sjalottløk. Stek løken til den blir myk og gylden, men pass på at den ikke blir brun.

DSC_0416

Tilsett kjøttet  og godt med hel pepper. Hell på 1 liter kaldt vann. Kok opp og skru ned varmen så det såvidt koker. Bind en god bunt med krydderurter og legg i kjelen. På denne måten gir den smak til kraften og du kan løfte ut hele krydder bunten etterpå. Legg gjerne i  1 stjerneanis og et par laurbærblader. Dette løfter smaken på kraften enda mer.

DSC_0427

DSC_0428

Mens kjøttet koker deler du opp kålen i passende store båter. Årsaken til at du starter med kjøttet er at det trenger lenger koketid enn kålen. Kok kjøttet i 1 time med krydder blandingen.

DSC_0431

Ta deretter ut kjøttet og legg på en tallerken. Finn frem en ny kjele og legg det kokte kjøttet og kål lagvis sammen med ny hel pepper og litt salt. Finn frem en sil og hell kraften fra kjøttet igjennom silen så alt av pepper, urter, løk blir igjen i silen.

DSC_0438

Etter du har helt på kraften som nå er ca 1 liter setter du på lokket og koker på lav varme i 1 1/2 time til. Nå er retten ferdig og du har en i følge meg perfekt Fårikål med deilig kraft, mørt kjøtt og akkurat passe kokt kål. Nå er det bare å sette kjelen på bordet og nyte en tradisjonsrik norsk høst middag. Skrell og kok opp poteter så de er klare omtrent samme tid som Fårikålen. Jeg liker å servere i tallerkener som er litt dype så man kan forsyne seg rikelig med den gode kraften. Jeg dekker opp med kniv, gaffel og skje. Praktisk med en skje for å få med seg alt.

Serveres gjerne med en god øl og akevitt. Nytes best sammen med gode venner eller familie. Hvis det blir noen rester igjen smaker dette fortreffelig dagen etter også. Lykke til!

DSC_0503

 

Én kommentar Legg til din

 1. Sveinsen sier:

  Mye likt som jeg gjør ,men lettsalter kjøttet over natten og litt større stykker.

Kommenter