Hjemmelagde kjøttkaker med kålstuing og brunsaus – En av mine absolutte favoritter

Hjemmelagde kjøttkaker er så godt! En av min absolutte favoritter. Jeg har elsket kjøttkaker så lenge jeg kan huske. Som barn elsket jeg denne retten og det gjør jeg fortsatt. Jeg spiser det ikke ofte, men når høsten kommer må jeg alltid lage kjøttkaker. Jeg klarer fortsatt ikke la være å knuse potetene sammen med sausen og det ender som regel med at jeg spiser litt for mye når det er kjøttkaker på menyen. Det er ikke vanskelig å lage så når jeg lager kjøttkaker pleier jeg alltid lage dobbel porsjon. Da kan du fryse ned eller spare i kjøleskapet så har du en enkel og rask middag klar neste gang du skal ha kjøttkaker.  Dette smaker akkurat som kjøttkaker skal smake. Det er viktig med en god saus til kjøttkakene og her får du noen gode tips til sausen, kålstuing og selvfølgelig kjøttkakene.

dsc_0088

Oppskrift kjøttkaker:

 • 1,5 kg kjøttdeig
 • 1 egg
 • 3 ts ingefær
 • 2 dl griljermel
 • 2 ss salt
 • nykvernet pepper
 • Smør til steking.

Hvordan:

Start med å finne frem en stor bolle og legg i kjøttdeigen. Det er viktig å starte med saltet når du lager en kjøttfarse. Når jeg lager kjøttkaker bruker jeg det beste verktøyet man har på kjøkkenet, nemlig hendene. Vask hendene godt og gni saltet godt sammen med kjøttdeigen til du får en litt klissete masse.

dsc_0094

Tilsett nå griljermel, egget, pepper og ingefær og ta fatt hendene igjen og bland dette godt sammen. Det er viktig at det blir blandet godt sammen. Dette er litt grisete, men helt klart den beste måten å gjøre dette på.

dsc_0093

Får du begynner å forme alle kjøttkakene tar du litt av blandingen og steker i en stekepanne. Da får du mulighet til å smake før du har stekt alle kakene. Det er en del forskjellig innhold av salt i forskjellige kjøttdeig sorter. Hvis denne smaker bra er det bare å begynne på resten, hvis den mangler noe kan du krydre litt til. Nå er det på tide å forme farsen/kjøttdeigen til kjøttkaker. Dette gjør du enklest med å bruke hendene og en våt skje. ta fram et glass med vann og en skje. Form kjøttet forsiktig med hånden og skjeen til du får en passende størrelse. Legg alle kjøttkakene på plastfolie eller en ren benk og du er klar for å begynne stekingen. Jeg bruker alltid en jern stekepanne for den holder bedre på varmen. Tilsett en god klump med smør og 4-6 kjøttkaker av gangen. Stek på høy varme så kjøttkakene får en fin stekeskorpe. Dette gir en veldig god smak i sausen. Jeg steker de kun 1-2 minutter så de får fin skorpe, men er helt rå inni. Jeg trekker kjøttkakene i sausen etterpå.

dsc_0095

Når du steker kjøttkakene har du litt tid, så da er det perfekt å starte på sausen.

Oppskrift brunsaus:

 • 3 ss smør
 • 3 ss hvetemel
 • 1 liter kjøttkraft ( eller eventuelt terning eller buljong)
 • 3 sjalottløk
 • hel sort pepper
 • 1 ss soyasaus
 • laurbærblader, urter (oregano/timian)

Hvordan:

Start med å finne frem en stor kjele og sett på litt over middels varme. Smelt smøret i kjelen og tilsett hvetemelet. Nå må du røre hele tiden så det ikke brenner seg. Stek smør og hvetemel mens du rører hele tiden til blandingen har fått en fin brun farge. Nå er det på tide å tilsette kjøttkraften. Tilsett litt og litt og rør til sausen blir jevn mellom hver gang. Når du har tilsatt all væsken skrur du varmen litt ned. Sausen skal bare småputre (ikke fosskoke). Når du er ferdig med å steke kjøttkakene er det viktig å få med de gode smakene som har satt seg i pannen. Tilsett løk, pepper og 1 ss soyasaus i stekepannen. La koke litt før du heller på ca 2 dl vann og tilsetter smakstilsetninger og pepper. Skrap godt i pannen så du får med deg alt av godsmaker.

dsc_0102

Etter dette har kokt i noen minutter finner du frem en sil og heller all denne gode kraften sammen med sausen. Rør godt i sausen og tilsett alle kjøttkakene i sausen. Nå skal de trekke i ca 20 minutter.

dsc_0106

Oppskrift Kålstuing:

 • 3 ss smør
 • 3 ss hvetemel
 • 1 kålhode
 • 6 dl melk
 • litt av kokevannet til kålen.
 • salt, pepper og 2 ts muskatnøtt.

Hvordan

Sett på en kjele med saltet vann og oppkuttet kål. Kok i noen minutter. Tilsett smør i en annen kjele og tilsett hvetemelet når smøret har smeltet. Nå skal du ikke brune smøret, men tilsette melken litt og litt. Rør godt og pass på at du har fått en jevn saus før du tilsetter mer melk. Når du har tilsatt all melken smaker du til sausen med salt, pepper og muskatnøtt. Tilsett den koke kålen i hvit sausen og bruk noe av vannet hvis sausen er litt tykk. La stå på lav varme og kose seg til resten av maten er klar.

dsc_0113

Nå gjenstår den beste delen. Servere og spise kjøttkaker. Jeg liker å servere grov sennep og tyttebær til, men her er det forskjellige meninger. Ta det du liker for dette er kosemat!! Dette er mat både store og små elsker. Kan neste ikke tenke meg noe bedre til en litt kjølig høstdag. Lykke til

DSC_0116.jpg

2 kommentarer Legg til din

 1. Anne Kristin Melgårdshagen sier:

  Laget kjøttkaker med brun saus og kålstuing etter oppskriften din i går. Har aldri hatt så god kjøttkakemiddag.
  Neste gang vil jeg ta 1ts muskat ikke 2 ts i kålstuingen. Tusen takk for mange fine oppskrifter.

  1. janhenriks sier:

   Så hyggelig å høre 🙂 Takk for tilbakemeldingen. Ja, det er viktig å tilpasse litt. Oppskriftene er jo etter hvordan jeg personlig liker de best. Det er et godt utgangspunkt som fint kan justeres på 🙂

Kommenter