Masterchef – Min første utfordring – Rype med tilbehør

I kveld på Masterchef får vi i oppgave å lage i stand en vilt rett. Det var et lett valg for meg å velge rype, siden jeg synes det er veldig godt. Dette er retten jeg serverer til dommerene i kveld. Jeg mener dette er den perfekte høst retten, men er dommerene enig i det?

Rype, sprøstekte poteter, bacon, blåbær, kantareller, glaserte løk,  rosenkål og en deilig sky laget på kraften av skroget. Denne retten har mange elementer så den er litt avansert, men ikke vanskelig.dsc_0387

  • 0,5 – 1 rype per person.
  • poteter
  • bacon
  • sjalottløk / småløk
  • blåbær
  • smør
  • rosenkål
  • timian
  • salt, pepper, rødvin, hvitløk, laurbærblad

Hvordan forberede rypene:

Dette er mye enklere enn du tror. Gi dem en god dusj under vasken så fjærene blir våte. Da slipper du at kjøkkenet blir fullt med fjær. Legg rypa med brystet opp. Kutt av hodet og vinger. Ta et godt i skinnet ved brystet og dra forsiktig til begge sider så skroget kommer frem. Så drar du av resten av fjærene.

dsc_0398

Nå er det bare å skjære av brystene forsiktig. Før en kniv langs midten av brystbenet og skjær langs benet nedover så brystene løsner fra skroget. Fjern innmat og del opp skroget i mindre biter med en større kniv. Disse skal vi lage kraft på. Det blir en perfekt sjy til rypa.

dsc_0404

Hvordan koke kraften på skroget:

Start med å finne frem en stor jerngryte eller panne og varm denne skikkelig opp. Hell i litt nøytral olje. Brun skroget godt i panne  og hell på litt rødvin. Når denne har kokt delvis ned tilsetter du kaldt vann , hvitløk, hel sort pepper, laubærblader og timian. La småputre i 30-40 minutter og sil av kraften. Reduser ytterligere kraften ned til den får en litt tykkere konsistens og kraftigere smak.

dsc_0409

Rett før servering skrur jeg av varmen på kraften og pisker inn noen kalde biter med smør. Smak til med salt og pepper og hell over rypa rett før servering.

Hvordan lage sprøstekte poteter:

Skrell potetene og del opp i ganske like biter. Kok i saltet vann i 10-12 minutter. Da får potetene en myk overflate, men er fortsatt harde inne i midten. Brun smør sammen med hvitløk og timian. Når potetene er ferdige, heller du av vannet, tar på lokket og rister noen ganger så potetene får litt «juling» Da blir potetene klare for å ta i mot mer smak og de blir enda sprøere etterpå.

dsc_0394

Hell nå potetene over på et stekebrett med bakepapir og hell over det brunede smøret med smak av hvitløk og timian.

dsc_0395

Dette er ikke veldig sunne poteter, men de smaker helt fantastisk. Stek i ovnen på 180 grader til de er helt gyldne og sprø på utsiden. Dette tar ca 30 minutter.

Tilbehør:

Stek bacon i terninger og kantareller hver for seg. Skrell av blader av rosenkålen og kok i 1 minutt før du legger dem i isvann. Dette gjør at de blir veldig crispy og holder fargen godt. Varm blåbærene i sausen rett før servering. Trekk småløk i vann med smør, salt og sukker til myke.

dsc_0392

Nå gjenstår bare å steke rypebrystene og sette sammen retten. Rypebryst er veldig magert, så her må du være forsiktig. Stek på middels varme i en panne med smør. 1 minutt på hver side og skru ned varmen helt.. la de ligge å varme seg i pannen til kjernen er helt rosa, men ikke gjennomstekt. Det er lov å jukse litt å sjekke når du tror det nærmer seg. Over stekte rypebryst er ikke godt i det hele tatt.

Legg pent på poteter, løk, blåbær, rosenkål,  kantareller. Skjær rypebrystene i 2 og legg pent på tallerkenen. Strø over sprøe baconterninger og avslutt med litt sjysaus og pynt med litt timian. På Masterchef hadde jeg i tillegg en dressing på rømme og tyttebær, men den har jeg fjernet i denne oppskriften.

Kos deg med et fantastisk høstmåltid. Lykke til!

dsc_0420-2

 

 

Kommenter