Nyt viltsesongen – Hjort på menyen

Når høsten kommer er det også sesong for vilt. Hvis du ikke er så heldig at jakter selv eller kjenner noen som jakter har butikkene også et godt utvalg på denne tiden av året. Hjort har en veldig god og mild viltsmak. Det som er utrolig viktig når du lager viltkjøtt er å holde kontroll på temperaturen. Det er nøkkelen for å få et godt resultat. Mye av viltkjøttet er veldig magert og det betyr at det fort blir tørt om det får for høy temperatur. Det er selvfølgelig smak og behag hvordan man liker kjøttet stekt, men gjennomstekt er ikke et alternativ for meg. Sammen med hjortekjøttet i dag har jeg laget en fantastisk god viltsaus, moste sprø poteter, gulrotpure og en sopp og løk blanding. Enkle gode smaker som utfyller viltkjøttet på en bra måte. Denne gangen var jeg så heldig å få et fint stykke hjort fra noen venner som går på jakt.

DSC_0075.jpg

Oppskrift til 4 personer:

  • 1 kg stek av Hjort.
  • Småpoteter
  • 1 løk
  • 10 aromasopp
  • 3 gulrøtter
  • Fersk timian
  • smør
  • salt og pepper
  • vilt saus (se egen link)

Hvordan:

Start med å binde opp kjøttet med en mathyssing. Da får kjøttet en jevnere form og det er lettere å steke i panne og ovn eller sousvide. Krydre kjøttet godt med salt og pepper og la ligge ute av kjøleskapet i ca 2 timer til det er helt romtemperert. (ca 23 grader). Denne gangen tilberedte jeg kjøttet Sous vide, men fungerer også ypperlig i ovn. Hvis du tilbereder sousvide. Krydrer du kjøttet, legger i et par smørklumper og vakumer kjøttet. Deretter legger du i sousvide maskinen på 55 grader i 3-4 timer. Gi kjøttet en sikkelig stekeskorpe i panne og hvil i hvertfal 15 minutter før servering. Hvis du bruker ovn. Gir du kjøttet en sikkelig stekeskorpe først og deretter setter i en ovn på 120 grader til kjøttet når en kjernetemperatur på 55 grader. Det er viktig å bruke termostat når du helsteker kjøtt i ovnen.  Når kjøttet er ferdig hvilt skjærer du det i ganske tynne skiver (1-2 cm) og legger pent sammen med de andre ingrediensene.

Oppskrift sprø moste poteter:

Kjøp noen småpoteter og vask godt. Du skal ikke ta av skallet. Fyll en kjele med godt saltet vann og kok potetene i 15 minutter. Hell av vannet og hell potetene i en ildfast form.

DSC_0096.jpg

Bruk en skje og knus potetene forsiktig så skallet sprekker opp. Ta på litt godt smør, olivenolje, salt og pepper. Sett i en ovn på 200 grader og stek til de får en gylden og sprø overflate. Dette tar ca 25 minutter. Du kan fint koke potetene god tid i forveien eller dagen før. Knus og varm i stekeovnen når gjestene kommer.

DSC_0112.jpg

Oppskrift Gulrotpure:

Skrell 4 gulrøtter og del i biter. Kok i vann til helt møre. Tilsett en god klump med smør og ca 1 ts salt, 1 ts sukker og litt nykvernet pepper. Kjør glatt med en stavmikser eller blender. Hold varm i en kjele frem til servering. Husk å smake til.

Oppskrift Aromasopp og løkblanding.

Skjær opp soppen i skiver og del opp løken i strimler. Varm opp en stekepanne og tilsett soppen. Stek soppen noen minutter så den slipper litt væske før du tilsetter løken. Tilsett noen klumper med smør og stek i et par minutter til. Finhakk litt timian og tilsett rett før servering. Det er viktig å smake til med salt og pepper.

Min beste viltsaus

Min beste Viltsaus – en god saus gjør måltidet fullkomment!

dsc_0111-2

Legg alle elementene pent på en tallerken og nyt et fantastisk viltmåltid! Lykke til 🙂

dsc_0126

 

Kommenter