Hemmeligheten bak de beste sausene og suppene – Kyllingkraft

En god kraft er nøkkelen for å endre god mat til fantastisk mat. Det finnes enklere alternativer som buljongterninger og fond, men ingen kan måle seg med å lage ordentlig kraft. Denne metoden ble presentert av en av verdens beste kokker Heston Blumenthal. Jeg har gjort dette flere ganger og det er veldig enkelt. Resultatet blir fantastisk kyllingkraft. Her er det noen triks for å få en enda mer konsentrert og bedre smak på kraften. Putt kraften i isterningposer /fryseposer eller små bokser. Hvis du tar det tid til dette blir det veldig enkelt å lage god mat fremover. Kyllingvinger er perfekte for å lage kraft. De inneholder bein, kjøtt, fett og skinn og er så billig at du kan med god samvittighet kaste dem etterpå.

DSC_0320.jpg

Oppskrift

 • 2 kg kyllingvinger naturel
 • 4 ss Viking melkepulver
 • salt og pepper
 • nøytral olje.
 • 2 løk
 • 2 fedd hvitløk
 • 2 gulrøtter
 • 1 laurbærblad.

Hvordan:

Neste gang du er på butikken kjøper du med en stor kartong med kyllingvinger naturell frosne. Det er billigere enn å kjøpe fond eller terninger og du vet hva det inneholder. Tin kyllingvingene og legg på en stekeplate med bakepapir. Hell over litt olje, salt og pepper.

DSC_0323.jpg

Tilsett Viking melkepulver i en sil og sikt melkepulveret over kyllingvingene. Dette gjør at vingene får en tykkere skorpe med mer smak.

DSC_0324.jpg

Stek i ovnen på 200 grader i 30 minutter snu gjerne kyllingvingene etter ca halv tid. Det er viktig at de blir sikkelig brunet for det er der smaken sitter.

DSC_0335.jpg

Finn frem en stor kjele og tilsett litt olje. Start med å steke løken i en helt tørr panne til den får en mørk side, men ikke brent. Dette gir en deilig smak og fin farge. Tilsett så gulrøtter, hvitløk og tomater.

dsc_0334

. Hell i alle de brunede kyllingvingene og hell på med vann så det dekker kyllingen. Legg i noen hele pepperkorn og 1 laurbærblad. La putre/småkoke i 2 timer. Sil av all kraften og kraften i en ny kjele/bolle.

DSC_0355.jpg

Det er denne kraften som er så god. Hell i terningposer eller bokser og legg i fryseren. Hvis du skal bruke noe av det snart kan du la det være i kjøleskapet. Kyllingkraft holder seg i kjøleskapet i ca 5 dager. Nå har du et utmerket utgangspunkt for å lage mange gode sauser og supper fremover. Lykke til

 

4 kommentarer Legg til din

 1. Eirunn Høyer sier:

  Jeg lagde lammefrikassé her om dagen, og fikk fantastisk god kraft av kjøtt/bein/gulrot/kålrot/persillerot/purreløk og gul løk, porsjonerte og gleder meg allerede til lammestek – med saus av kraften. Alle sauser fortjener skikkelig kraft

 2. Siri sier:

  Tenkte å prøve kyllingkraftoppskriften. I fremgangsmåten står det plutselig at jeg skal ha oppi tomatene? Er det en skriveleif, eller mangler tomatene i ingrediensoversikten?

Kommenter