Vet du hva dette er? Denne delen av dyret gir den beste kjøttkraften.

Kraft er nøkkelen til å lage fantastiske retter. Tar du deg tid til å lage kraft kan du fylle fryseren og det blir så veldig lett å lage raske gode middager senere. Mange av mine oppskrifter inneholder kraft / buljong og det fungerer også selvfølgelig å kjøpe fond eller terninger, men det er billigere og smaker mye bedre med hjemmelaget kraft. Kraft laget på oksehaler er den aller beste kjøttkraften. Oksehaler er veldig billig og kjøttet har en fantastisk smak og konsistens når den får kokt lenge nok. Det kommer noen veldige gode oppskrifter på siden snart, så plukk med deg noen kilo med oksehaler neste gang du er i butikken.

DSC_0402.jpg

Oppskrift:

 • Oksehaler (3 kg)
 • 3 løk
 • 2 sjalottløk
 • noen fedd hvitløk
 • 2 gulrøtter
 • 1 laurbærblad
 • litt fersk oregano
 • 1 -2 chili uten frø

 

Hvordan:

Start med å finne frem en stor form og legg oksehalene med margen opp. Hell på litt nøytral olje og sett ovnen på 220 grader. Strø på litt salt og pepper og sett oksehalene i ovnen . Stek i 20-25 minutter til kjøttet har fått en gylden og fin farge. Denne «fargen» gir kraften en veldig mye bedre smak og farge. DSC_0398-2.jpgFinn frem en stor kjele og varm opp. Start med å kutte løken i store biter og legg i den tørre pannen. Stek løken noen minutter til den begynner å få en mørk farge på stekesiden.

DSC_0401.jpgNår løken har fått litt stekeskorpe heller du på nøytral olje og tilsetter resten av grønnsakene og stek i noen minutter til.

dsc_0402

Legg nå alle de brunede oksehalene i kjelen og hell på med kaldt vann så det akkurat dekker kjøttet. Legg oppi litt fersk oregano og 1 laurbærblad. Kok opp vannet og ta av skummet som danner seg på toppen av vannet.

DSC_0406.jpg

Skru ned varmen så det kun putrer/trekker og la stå i 4 timer. Sil av kraften og plukk ut alle halene. Bruk en gaffel eller hendene og plukk av det deilige møre kjøttet. Nå har du masse deilig kraft og mørt kjøtt til flere gode middager fremover.

DSC_0408-2.jpg

2 kommentarer Legg til din

 1. Børge sier:

  Dette var jo enkelt!

  Skulle koke kraft i dag så da tok jeg en kjele med denne varianten (for smakens skyld) og en kjele som langtidskokes (for helsens skyld).

  Ja takk, begge deler 🙂

Kommenter