Lapskaus av lammelår – Maten som varmer og gleder.

Lapskaus er en fellesbetegnelse for en varm middagsrett som inneholder kokt eller stekt kjøtt, poteter og grønnsaker som er skjæret i terninger og en god saus. Lapskaus finnes i utallige varianter og en del av dem gjør skam på navnet. Du får Lapskaus som hermetikk og i frysedisken, men de kan aldri måle seg med hjemmelaget Lapskaus. En god Lapskaus er veldig godt og har masse god næring. Når du kommer inn etter å ha vært ute i kulden er det lite som smaker så godt som en rykende varm Lapskaus og flatbrød med et godt smør på. Det varmer innvendig og får frem et fornøyd smil rundt munnen min. Denne oppskriften er laget på lammelår. En råvare du finner overalt og som gir en veldig god smak på kraften. Lag gjerne oppskriften i en mye større porsjon og frys ned så har du en deilig middag klar neste gang også.

DSC_0845-2.jpg

Oppskrift 4 personer:

 • 4 skiver lammelår
 • 8 poteter
 • 4 gulrøtter
 • 1/2 sellerirot
 • 1 persillerot
 • 3-4 sjalottløk
 • 5 fedd fersk hvitløk
 • 3 ss hvetemel
 • 3 ss smør
 • salt og pepper
 • 1 ss worcheistersauce
 • Fersk Timian
 • 2-3 stilker vårløk

Hvordan:

Start med å skjære kjøttet i passende store biter (2×2 cm terninger) skjær bort sener og rundt beinet. Legg det «rene» kjøttet i en haug og resten ved siden av. Vi skal bruke begge deler for å få frem best mulig smak på Lapskausen.

DSC_0848.jpg

Start med å finne frem en stekepanne og en stor kjele/gryte du skal lage lapskausen i. Varm opp pannen og krydre kjøttet litt med salt og pepper. Stek litt og litt av kjøttet på høy varme så det får en fin stekeskorpe. Ikke stek så lenge.

DSC_0851.jpg

Legg det stekte kjøttet over i gryta. Når du har stekt ferdig det «rene» kjøttet tilsetter du ca 1 liter kaldt  vann sammen med det stekte kjøttet og sett på varmen. Varm opp til kokepunktet og la putre seg mørt og deilig. Legg avskjæret i stekepannen og brun dette veldig godt. Hell på 3 dl vann og skru ned varmen.

DSC_0854.jpg

La dette koke i 30 minutter. Da får du frem de gode smakene fra beina og fettet. Sil av kjøttet (avskjæret) fra stekepannen og tilsett kraften som er igjen i gryta.

Skrell og kutt grønnsakene i passende store terninger. Ikke kutt vårløken enda.

DSC_0859-2.jpg

Tilsett litt smør i stekepannen du brukte og stek grønnsakene litt. La stå til Lammekjøttet i gryta begynner å bli mørt. Kjøttet skal trekke i ca 1 1/2 time før du tilsetter grønnsakene. Tilsett grønnsakene i gryta sammen med kjøttet og la trekke i nye 30 minutter.

DSC_0863-2.jpgJeg liker at Lapskausen har litt tykkelse så jeg lager en rask jevning. Finn frem en liten kjele og tilsett 2 ss med smør. Når smøret har smeltet tilsetter du 2 ss med hvetemel. Rør rundt til blandingen begynner å få en fin brun farge.

DSC_0874.jpg

Smak til retten med litt Worcester saus, salt og pepper.  Finhakk litt timain og vårløk og tilsetter i gryta. Nå er retten klar. Server rykende varm sammen med godt flatbrød og smør.  Nyt en deilig middag og blir det rester er det perfekt å fryse ned. Lykke til.

DSC_0903.jpg

 

Kommenter