Gladkokkens Medisterkaker – litt grovere, litt mer smak og så mye bedre!

Jeg elsker julemat og Medisterkaker er noe av det jeg alltid må ha på julaften. Det blir gjerne en middag eller to med medisterkaker før jul også. Det er jo så godt! Jeg liker å lage litt grovere medisterkaker så jeg blander medisterfarse og kjøttdeig. Jeg tilsetter godt med krydder som hører julen til. Disse har jeg servert i jula i flere år og de er elsket av både store og små. Prøv denne oppskriften og jeg kan garantere at du aldri kjøper «butikkferdige» medisterkaker igjen. Det er vanskelig å ikke få litt julestemning når du begynner å steke disse. Den deilige lukten sprer seg i hele rommet.

dsc_1013

Stor oppskrift:

 • 2/3 Medsiterfarse (2 kg)
 • 1/3 Kjøttdeig (1 kg)
 • 1 ss salt
 • 3 ts Ingefær
 • 3 ts Kanel
 • 3 ts hvit pepper
 • 2 ts Kardemomme
 • 1 ts malt nellik
 • Smør til steking.

Hvordan:

Start med å kjøre kjøttdeigen i en kjøkkenmaskin og tilsett først saltet. Dette gjør at deigen blir mer klissete og resultatet blir enda bedre.

dsc_0006

Hell i resten av krydrene og kjør til en jevn masse. Det er viktig at krydderne får blandet seg godt rundt i farsen. Tilsett nå medisterfarsen og kjør i kjøkkenmaskin til alt er veldig godt blandet.

dsc_0010

Årsaken til at jeg liker best å blande medisterfarse sammen med kjøttdeig er at det blir en litt grovere konsistens og jeg synes smaken blir enda bedre!

DSC_0014.jpg

Når du har blandet alt godt sammen er det på tide å begynne å steke medisterkakene. Finn frem et glass og fyll med vann.

DSC_0020.jpg

Stek alltid en liten prøve kake først. Da kan du kjenne etter at smaken er akkurat som du ønsker den. Det er ikke for sent å ta i litt mer salt eller krydder. Når du er fornøyd med prøvekaken kan du steke resten.

Den letteste metoden er å ha fuktige hender og bruken en skje til å ta opp farsen og forme kakene. Det gjør ikke noe om alle blir helt like. Jeg synes det er litt av sjarmen med de hjemmelagde er at de også ser hjemmelagde ut. Varm opp en god stekepanne til litt over middels høyt. På en skala fra 1-9 brukte jeg 6 på varmen. Legg noen medisterkaker i pannen og stek til den får en gylden og fin skorpe på den ene siden og så snu og gjør det samme på andre siden. Det er ikke så nøye om de er gjennomstekt for de skal en tur i ovnen før servering.

dsc_0031

Nå er det bare å gjøre samme prosessen helt til du er tom for farsedeig. Legg de stekte medisterkakene over på en ildfastform. Sett gjerne på litt julemusikk og ta deg en «julebrus». Det skal være hyggelig å steke medisterkaker. Oppbevar i kjøleskap frem til servering eller frys ned hvis du lager de i stand i god tid før de skal serveres. Varm i ovn på 180 grader i ca 10 minutter. Hvis du har hatt de i fryseren så la de tine ute i romtemperatur før du steker dem.

Dette er min favorittoppskrift på medisterkaker og de smaker virkelig av jul. Jeg anbefaler deg virkelig å prøve dette og det blir så ufattelig mye bedre enn de du kjøper ferdige på butikken. For meg blir det ikke helt jul uten gode medisterkaker. Lykke til.

dsc_0043

2 kommentarer Legg til din

 1. Hege sier:

  Kjøper du ferdig krydra medisterfarse eller får man kjøpt ‘naturell’ også?

  1. janhenriks sier:

   Du kan få kjøpt begge deler. Det fungerer veldig godt med begge deler, men da må du justere litt på mengde krydder. Det er derfor veldig viktig å steke små smaksprøver før du begynner å steke alle medisterkakene. Juster med mengde krydder til du får dem akkurat sånn du synes er perfekt, så er det bare å steke opp hele farsen 🙂 Lykke til

Kommenter