Nyttårskalkun – Denne metoden sikrer et perfekt resultat.

For meg er det tradisjon å lage kalkun på nyttårsaften. Kalkun smaker fantastisk når du tilbereder den riktig, men kan føles som et tørt viskelær hvis den får for høy varme. Det er nemlig en vanskelig oppgave å helsteke en kalkun. Årsaken er at brystene skal ha over 10 grader lavere temperatur enn lårene. For at kalkunen skal bli saftig må du ha riktig temperatur. Ved å bruke denne metoden blir både bryst og lår perfekt stekt og du får i tillegg kjøtt/avskjær til å lage den mest fantastiske kraften. Du har full kontroll hele tiden og det ser delikat ut når den serveres. Så skal du ha kalkun på nyttårsaften anbefaler jeg at du følger denne metoden. Det er mange alternativer til tilbehør. I år skal jeg lage det ganske klassisk med en portvinsaus, poteter og en bacon og rosenkålsalat.

Her kan du se en «hurtig» film av hvordan jeg tilbereder og deler opp kalkunen.

Når du skal kjøpe kalkun så velg en kalkun av god kvalitet. Jeg fikk tak i en økologisk fersk kalkun fra Holmegården i Hardanger. Bedre kalkun skal du lete lenge etter. Gjerne en som er fersk, men denne oppskriften fungerer også med frossen kalkun. Det er viktig å tine den sakte hvis den har vært frossen. 1-2 timer før du skal begynne å forberede kalkunen tar du den ut av kjøleskapet og lar den ligge i romtemperatur.

dsc_0772

Start med å skjære av lår og vinger og legg til siden. Skjær av underdelen av skroget. Det er den delen som ikke brystene er på. Dette kan du bruke til å lage en nydelig kraft. Nå sitter du igjen med bryst som sitter på beina, lår og vinger. Finn frem en ildfast form og legg i litt løk, gulrøtter, 1 laurbærblad, 1 hvitløk og en chili. Legg brystet i formen og legg lår og vinger ved siden av. Hell over 1 glass hvitvin og 1 glass vann. Smør inn hele kalkunen med kryddersmør.Det er supert hvis du får litt under skinnet også. Det deilige kryddersmøret sammen med vin, vann og grønnsaker gir fuktighet til kalkunen i ovnen og en fantastisk kraft du kan lage saus på.

DSC_0777.jpg

 

Sett ovnen på 180 grader varmluft og sett en termostat inn i den tykkeste delen av kalkunbrystet. Still inn varsel på 58 grader. Du vil at kjernetemperaturen på brystet skal ende på 61 grader. Stekingen tar 1-2 timer avhengig av hvor stor kalkunen er og ovnen din. Når brystet når 58 grader skrur du på grillen for at skinnet skal bli helt sprøtt. La steke under grill til brystet har en kjernetemperatur på 60 grader. Ta ut kalkunen. Lårene skal ha en kjernetemperatur på 72 grader. Så mål temperatur i lårene. Hvis de mangler noen grader tar du brystet ut av formen og setter lårene tilbake i ovnen på varmluft til når riktig temperatur.

dsc_0808

Det er viktig at kalkunen får hvile i minst 30 minutter før du skjærer den opp. Hviletiden gjør at den deilige kalkunkraften blir i kjøttet og du får et saftig og godt resultat.

dsc_0821

 

Før du skal servere kalkunen setter du den pent sammen som om den skulle vært hel og skjærer pent opp foran gjestene.

dsc_0798

 

Server gjerne sammen med saltbakte poteter, saus laget på kraften og bacon og rosenkål salat. Nyt en deilig og saftig kalkun. Lykke til og godt nytt år.

Oppskrift kryddersmør:

  • 250 gram romtemperert smør
  • 1 fedd hvitløk
  • skallet av 1 sitron
  • saften av 1/2 sitron
  • Finhakket bladpersille og timian.
  • 1 ts havsalt og nykvernet pepper.

DSC_0764.jpg

Bland sammen og rør godt. Smør godt over hele kalkunen og prøv å dytt litt av kryddersmøret inn under skinnet på kalkunen.

DSC_0765.jpg

 

 

 

dsc_0808

 

Kommenter