Bouillabaisse – Fransk kokkekunst på sitt beste! (med video)

den

Bouillabaisse er en klassisk fransk fiske og skalldyrssuppe. Dette smaker helt fantastisk og nøkkelen her er å lage en god kraft. I Frankrike lages denne overalt og alle har sin egen vri på denne suppa. Det som er felles for de alle er at den skal lages på en god konsentrert kraft og inneholde minimum 3 sorter fisk, skalldyr, tomater, løk og safran. I denne varianten bruker jeg mange gode råvarer og det tar litt tid. Det er ikke vanskelig eller krevende, men tiden trengs for å få frem de gode smakene i kraften. Jeg lager kraft fra skalldyr, grønnsaker og blåskjell. Dette er ikke en hverdagssuppe, men et festmåltid! Har du ikke smakt en ordentlig Bouillabaisse må du bare prøve. Dette er helt klart en av verdens beste supper. Sjekk videoen under for å se hvordan du lager den.

Oppskrift:

 • ferske sjøkreps
 • ferske reker
 • blåskjell
 • 3-5 sorter fisk. Jeg brukte Lyr, breiflabb, laks og smørtunge
 • 3 dl hvitvin
 • 2-3 ss smør
 • 1 løk
 • 3 fedd hvitløk
 • 1/2 fennikel
 • 2-3 sjalottløk
 • 2 gulrøtter
 • 2 ts sukker
 • 2 stangselleri
 • litt timian
 • 4 gode tomter
 • 1 ss tomatpure
 • Litt ekte Safran.

DSC_0007.jpg

Start med å finne frem en stor kjele og fyll opp med vann. Kok opp og tilsett salt. Kok sjøkrepsene i ca 1 minutt og legg direkte i kaldt vann. La de ligge der til de er kjølige. Dette gjør det lettere å fjerne kjøttet fra skallet. Ta av haler og klør og spar på hodet og kroppen til kraften. Skrell reker og legg rekene i en bolle.

DSC_1002.jpg

Legg skallet fra rekene og sjøkrepsen i en kjele med varm olje og stek i noen minutter til de får en gylden farge. Hell på vann så det dekker skallet og skru ned varmen så det kun småkoker. La koke i 1 time og sil av kraften.

DSC_0003.jpg

Blåskjellkraft: Finn frem en kjele og tilsett 2-3 ss smør. Legg i finhakket sjalottløk og la steke til løken begynner å bli myk. Skyll blåskjellene godt og kast eventuelle skjell som er skadet. Legg blåskjellene i kjelen og rør godt rundt. Stek i et minutt før du heller på hvitvinen og legger på lokket. Sil av blåskjellene og ta vare på kraften. Du kan også bruke blåskjellene i suppa etterpå hvis du liker det.

dsc_0016

Kutt opp gulrot, løk, hvitløk og fennikel og legg i en kjele med litt olje. Stek til de begynner å bli myke. Tilsett 1 ss tomatpure og sukker. La steke i noen minutter før du tilsetter safran ,tomater, litt timian og vann. La koke i ca 30 minutter til alle grønnsakene er helt myke. Kjør denne grønnsaksblandingen jevn med en stavmikser.

DSC_0017.jpg

Bland sammen alle kraftene og kok ned til ønsket konsistens. Smak til med salt og litt sitron. Kutt opp fisken i passende biter og tilsett rett før servering. De trenger kun å trekke i ca 3 minutter før de er ferdige.

dsc_0074

Tilsett sjøkreps og la trekke i et minutt til. Hell i noen fine skåler og strø over noen reker tilslutt. Avslutt med litt fin bladpersille og gjerne noen dråper med god olivenolje. Server sammen med en aioli med chili og safran  og sprø skiver av baguette. Nyt et fantastisk måltid. Lykke til

DSC_0095.jpg

DSC_0101.jpg

Kommenter