Hjemmelaget vaniljekrem – en av de mest brukte dessertsausene.

Hjemmelaget vaniljekrem eller som franskmennene sier Crème patissière er en av de mest brukte og anvendelige dessertsausene. Når du først har laget hjemmelaget vanlijekrem tror jeg aldri du kommer til å kjøpe dette ferdig på butikken igjen. Det er nemlig ikke vanskelig å lage, men smaken er i en helt annen liga. Deilig og fløyelsmyk krem med smak av vanilje. Det som er forskjellen på en vaniljekrem og en vaniljesaus er at denne inneholder maisenna og tåler høyere temperatur. Dette brukes i kaker, skolebrød eller perfekt som tilbehør til paier, eplekaker osv.

DSC_0127-2.jpg

Oppskrift vaniljekrem:

 • 8 eggeplommer
 • 80 gram maisenna
 • 1 vaniljestang
 • 180 gram sukker
 • 7 1/2 dl melk
 • 2 1/2 dl fløte.

Hvordan:

Start med å helle melk, fløte og sukker i en kjele. Sett på medium varme. Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene. Legg både frø og selve stangen i melkeblandingen. La melkeblandingen koke forsiktig opp og skru av varmen.

DSC_0136-4.jpg

Bland eggeplommene og maisenna i en egen bolle og visp sammen.

DSC_0140-5.jpg

Hell på den varme melken over eggeblandingen i en tynn stråle mens du visper kraftig. Når du har tilsatt all  melken heller du hele blandingen tilbake i kjelen. Sett på varmen igjen på medium varme. Rør hele tiden.

Når kremen kommer til ca 85 grader vil den tykne. Hvis du ser en boble fra koking er den helt ferdig. Skru av varmen og pisk litt til så den kjøler seg ned. Nå er vaniljekremen ferdig. La kjøle seg ned før du bruker den i f.eks skolebrød.  Lykke til

DSC_0146-3.jpg

 

 

3 kommentarer Legg til din

 1. Lena sier:

  Er det mulig å halvere maisenna og få en litt tykk vaniljesaus? Vil liksom ha noe midt mellom saus og krem ;p

  1. janhenriks sier:

   Hei Lena. Jeg har aldri laget noe midt i mellom 🙂 enten med maisenna eller som saus uten. Det er sikkert mulig å lage en kombinasjon, men usikker på nytten 🙂 Lykke til.

Kommenter